Ahad, Februari 22, 2009

Ohh Duit...

Okey.. entry yang nih macam ade nilai keinsafan dan keseriusan melampau. Well, aku ta penah wat entri yang pasal na nasihat-nasihat orang before dis. Mahahh... arini baru nak wat. Cos aku bosan kan? So aku buat la...
Tadi aku nak beli kertas foto kat depan. Alar yang kertas glossy tuh... ade la lam 4-5 keping nak beli. Then aku bukak purse aku... aku tengok tinggal 5ringgit. Mahahahahaha. Gile munguks. Aku rase semalam ade lam 30ringgit gi.. aiyyo... cepat gile duit abis. Aku beli ape yer? Ta tepikir lark sampai habis jadi 5ringgit.Jadi baru aku terfikir... sekarang banyak faktor duit cepat sangat susut. Boros? Salah penggunaan? Hutang? Kad kredit? Ekonomi dunia yang tak menentu? Barang mahal sangat?? Uhh... fikir pasal duit mungkin bole jadi botak kan? Hahah... so tuk bagi kesedaran meh aku tempek antara cara cara untuk menjadi pengguna duit yang bijak. Tak susah pun. Just perlukan usaha lam diri jer.Firstly adalah berbelanja dibawah kemampuan. Berbelanja memang senang sangat nak buat kita lupa. Kalau korang berbelanja cukup cukup dengan jumlah pendapatan[bg yg bkerjalarh], itu maknanya korang tak mampu na buat simpanan setiap bulan. Seeloknya korang berbelanja ar ikut kemampuan. Maksudnya kat sini, jika ikutkan jumlah pendapatan korang mampu na miliki Proton Perdana, apa kata tukar niat dengan beli Proton Waja atau Gen2. Beza harga antara dua dua kereta nih membawa banyak perbezaan cara korang berbelanja dan kesan kepada wang simpanan.
Secondly adalah ubah gaya hidup. Sila jangan malas. Sesuaikan gaya hidup korang dengan kemampuan diri. Tak paham? Okey jum aku terangkan. Macam jika sebelum ni korang kerap hantar pakaian ke pusat cucian[dobi]*ohh umar contoh terbaik si pemalas;P, apa kata korang cuci sendiri pakaian korang. Jika tempat tinggal n pejabat cam tak jao dari bus station or komuter or lrt or sume tuh sile la gunekannya. Ia sekaligus leh laa na save bajet poket korang uh. Dari nek kete ngan na bayar duit minyak gi.. na bayar parking gii.. na bayar tol gii... hahah.. so kat situ cam bergune kan? Kan? Kan?Thirdly ialah jangan bazir duit pade sesuatu yang tidak perlu. Jangan sesuka ati jer na bazir wang kat benda yang korang bukannya guna salu. Uhuh.. aku ngaku kadang aku pon de gak wat mende nihh.. last last rase cam ouhh.. ruginyer arr... cam aku kasi contoh. Tapi bukan aku la.. aku kasi contoh jee.. cam jangan la membazir beli aksesori keter kalau ta perlu. Unless lau korang memang sedia ada duit kepuk kepuk lam almari uhh then bawu arh pikir na cantikkan keter jadi kebaboom... uhuks. Camtu gak ngan mende mende len cam barang lam rumah ker.. haa.. bagi yang merokok pun kurangkanlah. Jika boleh berhenti lagi larr bagus. Harga rokok pun tahun demi tahun makin mencanak dan meningkat naiknyer... so better tayah sap rokok kans? Ta datang fekdah pun... dapat sakit gi adelar disamping dapat ketenangan fikiran masa singkat.

Fourthly, berhibur cara bijak. Huhu.. korang for sure sangat suke pada hiburan ern? Ngaku jela kans? Huhuh. Korang boleh berhibur... tapi cari cara yang murah untuk berhibur. Bolehh?? Har har. Sini kasi contoh. Okey, jika sebelum nih korang terpaksa keluarkan duit sekurang kurangnya RM40 tuk pegi kelab hiburan+bowling ker+makan ker+gi Melake tgk eyes on Malaysia ker+pepe ker, then RM10 tuk gi tengok wayang and tu ta temasuk pop corn+air. Pekata tengok DVD kat ruma ngan member member ramai ramai... wat majlis pot-luck misalnya... sure dapat jimat duit tuh. Suasananya tetap meriah gak kans? Iyerlaa.. maybe berbeda sket... tengok wayang dapat skrin besaw... duk ruma dapat tengok skrin kecik... tapi pe salahkann? Demi na jimat duit tuh... duit penting auw skarang. Lagi ar skarang zaman cam gawat sikit... bek prepare dari awal kan? Huhuhu
Kelima adalah, simpan wang. Ketepikan sekurang kurangnya 5% daripada jumlah keseluruhan pendapatan bulanan untuk disimpan. Cehhhhh... aku cakap nihh cam larr aku da keje... mahahahaa... tapi aku na cakap gakk... ane tau tih aku keje kann? Leh siap dari awal kan? Kan? Kan? Ilmu gak kan? Kan? Hee~ okey sambung balik. Wang simpanan korang tadi tu kan... err.. aku cakap sal wang simpanan kan? Haaa.. wang simpanan tuh lebih baik disimpan lam akaun yang berlainan.. maksudnya, korang asingkan akaunk bank antara akaun wang yang korang na guna tuk kehidupan seharian ngan akaun bank tuk simpanan korang. Tinggalkan kad ATM akaun untuk wang simpanan dirumah tuk ngelakkan dari korang gune duit uhh... ta elok dak kecik pegang duet manyak manyak:P

Keenam, melabur. Ahhaaa... ni tadi aku borak dengan sorang laki ni... die adelah seorang usahawan ta silap aku... aku chat ngan die kat YM.. then die de talk skit skit bout pelaburan nih... huahuahua... aku rase cam aku nihh ta cukup besaw je na denga bout pelaburan nih. Cos aku ta baper paham... heee... well... aku cite sikit... ape yang die syarah kat aku yang sedikit blur inih... die cakap, even u ade buat pelaburan dalam skim persaraan atau simpanan peribadi, u boleh buat pelaburan dalam pelbagai cara. Pelaburan tak semestinya simpan wang di dalam akaun atau skim. U juga bole buat pelaburan ngan beli aset seperti rumah or tanah. Pelaburan camni adalah program jangka masa panjang yang beri hasil lumayan dimasa akan datang. Ohhhh... okey2.. hihih.. aku sangat blur pade waktu itu... jadi aku just save conversation dier and mane taw kans... tih da tue siket leh bukak balek. Har har har.And last but not least, ketepikan jenama. Bila shopping.... ingat yer... sile ingat... jangan pentingkan jenama sangat... aku taw... sekarang zaman TopShop... zaman onitsuka tiger... zaman Padini.. zaman Voir.. zaman MNG... zaman Charles & Keith... and zaman segala zaman fesyen... tapi ta semestinya kita sebagai rakyat Malaysia nih harus+wajib and perlu tuk membelinya. Bagi yang gile fesyen tuh memang larr.. ta lehh idup without fesyen terbaru.. tu diorang nyer pasal lar.. dorang de duit ern.. hihih.. tapi kita or aku or korang or awak... haruslah cari yang menepati dan sepadan dengan pendapatan. Camtu gak ngan alat solek... ta perlu la sampai cari yang beratus ratus sume tuhh... cari yang murah dan bermutu... beli mahal pon tapi jarang guna ta betul gak kan? Haaa... aku ta pakai make up... so aku tatau lar bout make up nih... mahahh... so cari lar yang seswai... but... unless if produk tuh da memang seswaiii and serasi ngan kulit korang... so ta kesahla na spend baper ratus ern... huhu...

Hmmm... panjang aku merepek. Aku tatau la korang bace ke tak... har har har. If bace tahniah la er... cos denga aku merepek nih... ngeee~ papehal pon... cara kita menyimpan dan membelanjakan wang bawa peranan yang besar untuk kita terus 'berjalan' time musim gawat menimpa. So beware. Cewwahh.. ayat na takutkan owang.. la la la~ okep tata... ti kite tazkirah lagi erh.. .hihihi ;P

2 ulasan:

iKHMAR berkata...

same la kiter!!
Jom keje...jadi bibik..Heheh~

monster la la land berkata...

bahahh
aku larh bibik terhormat kat ruma tuhh
tggl na kasi surt letk jwatan jerp
ngeh3

:)

Daisypath Anniversary tickers