Khamis, September 10, 2009

Latihan Fizikal terakhir kat kem

Sambungan celita ali tu... ehehe

3hb - 7hb Ogos 2009 : Isnin sampai Jumaat
Untuk minggu kedua ni kitorang lebih bizi untuk aktiviti fizikal... sebab puasa pun starting 22hb so cikgu cam amik latihan latihan kawad sume tu masuk lam minggu yang awal awal...

Untuk 3hb sampai 7hb Ogos kitorang gilir gilir setiap kompeni wat berbeza aktiviti... ari Isnin contohnya kompeni Alpha ngan Bravo wat latihan air.. Charlie wat Kawad pastu Delta wat Tali Tinggi... haaa.. camtu la.. die gilir gilir..

LATIHAN AIR :
Dan untuk minggu wat aktiviti fizikal ni lah syok giler... tuk latihan air kitorang adakan lumba rakit... aritu kompeni ika : Delta lawan ngan kompeni Charlie.. memang best gile larrr... pastu pas lawan lumba rakit kitorang dikasi berkayak wat kali kedua... dulu sebelum cuti sem da penah wat sekali, haa yang ni die kasi can kali kedua lak.. untuk kali kedua nila da nampak bebudak nih lebeyh konpiden tuk masuk lam air.. kalu tak seblum ni cam takut takut.. huhu

TALI TINGGI :
Untuk aktiviti fizikal tali tinggi... sebelum cuti sem ritu kitorang wat flying fox kan? Haaa... kali ni kitorang wat yang lebeyh power sket... mende alah dipanggil sebagai abseiling! Yehyeh! Menggerunkan bagi worang worang yang belom penah coba! Agagaga... ketaq lutut weiy yariba yariba...

Time wat tali tinggi tu semua kompeni terlibat.. kira Alpha Bravo Charlie Delta dikumpulkan sesame tuk wat tali tinggi... tuk abseiling ni hanyelah orang yang terpilih jek wat... 4balak, 3balak, 2 balak ngan 1 balak memang wajib kene wat... pastu setiap kompeni wira n wirawati kene anta wakil 4 orang, 2 melayu 1cina 1 india... hehee...
gamba wat abseiling tadek lar wei.. ehehe.. time ni tak bwk kemera.. :D
Untuk wirawati Delta, cikgu Zul yang pilih.. adoiyai... tang nak kene pilih pilih ni ar kitorang wirawati delta tetiba seperti biase cam cacing kepanasan... haha.. belum sempat ape ape cikgu Zul da jerit "Woi belangkas! Haa.. taman bunga raya ngan dua alam kau pegi buat."

Ika ngan Nunu memang takleh nak lari arr kalu cikgu da jerit camtu... si Nunu leh lak die tak denga cikgu jerit... pastu ika cakap ar.. "Wei Nu! Cikgu suh kite 2 gi wat mende tuh..". Si Nunu yang seperti biase takut ngn mende mende tinggi nih mule ar wat muke... agaga... lawak giler...

Last last ika volunteer pergi ngan Hajar, Cheng, ngan Suba... bahahhaaa... memang kijam...

Wat abseiling memang best arr... berbeza gile ngan flying fox..[bahaha.. memang ar berbeza!ngokngek tui..].

Tapi siyesly nak wat abseiling ni dup dap die len macam weh.. bebeza gile time wat flying fox.. time wat flying fox mmg relax gile.. tp nak wat abseiling ni rase ketaq lutut.. agaga...

Abseiling ekceli adalah salah satu modul fizikal yang lasak lam latihan khidmat negara ni... die merupakan teknik menurun dari tempat yang tinggi menggunakan fixed rope.. alatan yang digunakan time tu adalah tali.. descender, carabiners yang penting, harness, helmet tuk elak kecederaan, hand gloves tuk pastikan time turun tu tangan kite tak luka nak lepaskan tali.. yehyeh.. dan anchors.. ekeke..Da siap pakai alatan sume tu kitorang sikit sikit kene nek kat atas menara tu... adoi.. bayangkan weh... 3ratus lebih worang duk kat bawah same same ngan cikgu cikgu, tuan komandan nak tengok upacara abseiling tuh... gahahaa... gabra gabra...

Time kat atas tu la ika, ika Alpha ngan Izad leh lak nyanyi lagu khidmat negara kuat kuat nak kasi ilang stress.. gahaha.. wat lawak je ar.. pastu da sampai kat atas tu tengok ade cikgu Zul, cikgu Izuan Mat Amin ngan cikgu sape tah lagi sorang.. ta hingat.. ehehee... cikgu Zul nampak je muke ika trus die ketap gigi sambil tnjuk penumbuk yang penuh cincin batu beso.. agaga..

Bes giler arr kenangan wat abseiling tu... and seriously bende tu fun gila.. bila korang da cecah kaki kat tanah sure korang rase nak wat lagi...

Pastu len len latihan fizikal kitorang wat adelah kawad... sukan kreativiti... ngan tali rendah... sume modul modul fizikal ni memang sronok gile babeng... kecuali mebi kawad kut.. agaga... coz kene jemur kat tengah panas ngan baju celoreng++kasut but... huihh... tenson... hahaaa

To be continued lagi... hehe

4 ulasan:

LuVidA^^ berkata...

em....gerun la nak naik bnde2 itu...huhu..
nsb la..sis x kne plkn..tidakk

Hazzy Ishak berkata...

mula2 gayat...tp bila dh try sekali, nak buat byk kali...

Mr K berkata...

X abis2 pasal kem tahanan.

Ashen Kamen Bi Bi Bi! berkata...

eh khairul
yg ko jeles ni nape
poyo btul la mamat ni
tembak ngn rifle baru tau
:P

:)

Daisypath Anniversary tickers