Rabu, Februari 18, 2009

Play Sudoku with half close eyes

Buku Sudoku yang maseyh segar bugar;P
Har har.. aku beli kat Atria jerr... (^,^)
Belagak gile title aku nih kanss..? Hmm.. takde niat pon nak blagak... tapi skali skale belagak pe salah dakk? Har har. Ekceli bende bende sudoku nih da lame da bertapak lam persada seni. Cuma orang je cam tanak sedar ngan kewujudannya. Hahah. Gedik ayat aku;P Korang pena men sudoku ker? Aku dulu suke main cume skang nih cam malas.. sebab sibuk ngonline... tapi kan.. game sudoku nih bukan setakat ade lam bentuk buku jer tapi lam bentuk online! Korang just click mouse jer.. tayah na cari pensil ker.. pemadam ker hape.. kat tenet sume ade... okeyla bagi yang tatau pe tu Sudoku meh aku terang sket.. aku terang secara ayat merepeklar yerh.. cam korang ta biase lak denga aku merepek kanss? Ok lets start! Hihihi

Before kita nak main Sudoku kita kena faham apekah itu Sudoku. What is Sudoku? Cewahh.. cam ayat cikgu lark.. hee~ sile muntah denga ayat aku nih;P

“Su” adalah bermaksud nombor dalam bahasa Jepun, “Doku” pula bermaksud kotak 4 segi lam papan puzzle dimana setiap kotak tuh akan ada nombor didalamnya. Some called it as Solitaire with numbers, as others mis-spelled it as “soduko” or “sudoko” , but the right name is Sudoku. Ada paham?Gamba contoh adelah dibawah.

Sudoku ni tak perlukan skill matematik yang spesel or any calculations, game nih simple, sempoi and sangat enjoy. Memerlukan logic, kemahiran otak tuk bekerja and sikit konsentrasi. Sape pangai tak menyabau tuh better awal awal jauhi game nih… harharhar

Cara na main dier adelah:

1) Isikan kotak kotak lam papan game tuh so nombor 1 sampai 9 akan muncul exact setiap satu lam setiap barisan(row), kurungan(column), dan kotak 3x3.

2) Nombor2 nih boleh jadi dalam apa apa susunan dan pepenjuru.Tapi yang penting setiap satu penjuru, setiap satu kurungan dan setiap satu kotak 3x3 takleh der nombo yang same. So korang kene alert lar.

3) Papan game nih juga akan ada setengah nombo yang korang takleh ubah. Kirenya cam die dah already ade lam tu.

3) Korang hanya perlu habiskan game nih dengan penuhkan kotak kotak yang kosong dan lompong with the missing number, dengan syarat yang tertera diatas.

4) Die ada banyak skill and cara tapi yang aku cakap ni adelah cara yang paling kacang the goreng. Kire level easy larh nih. Bila korang da try main and tau cane selok belok dier sure sumenye akan jadi sonok giler. Lagilah bile kite men couple couple ngn orang len… kite leh lawan sape siap dulu.. then ikut masa yang ditetapkan.


Okey sape na try main tuh sile la jom kite main. Kita perlu menjana otak kita supaya jadik lebeyhh bijak sebijak bijaknyer! Huhuh. Korang leyh check out laman web yang de free sudoku secara online. Cepat try cos bes giler!

Okeyla.. nah aku kasi korang try sudoku. Eksklusif lam blog aku. Cewaaa poyo na mampus. Aku amik nih dari laman y8. Cos aku suke men game kat situ. Gi la try. Kalo saiz die kecik sangat ker.. per ker.. aku tatau... aku copy and paste jerk code dier. Hahah. Sekian melaporkan laporan hari ini:P


12 ulasan:

tintin berkata...

mcm best jer game nie
aku nk main gak weyh

monster la la land berkata...

har har har
gi la klik kat gamba bwh skali nuu
gedik aku da kasi link bukn na bukak
sekeh pale kao smpai botak
;P

amnie berkata...

ak x leh men la mende nih..
cpt saket aty..
hahahahahahaa...
penat2 ak isi kotak first..nk msk kotak second x leh..
bab no same..
padam laa balik..
pahtu berulang2 laaaa..

last2 campak tepi jek...
hakhakhak

monster la la land berkata...

wahahahaaa
aku dulu pro lar men nih
time kat tusyen
cekgu ngaja aku bantai mende nih

ko kene men jugee
cos ini adelah menan jepon
ngahahaha

amnie berkata...

ceh..asal game jepon jek ak kene men la yeh...

eceh...
bek ak lyn arashi..
jauh lagi best..

ak lemah la weh game2 yg bijak2 nih..lalallaa

monster la la land berkata...

hark hark hark!
harus..laki kao jepon

kikiki
smalam aku men pon tensen
lame ta men otak bodo sket

harkhark
weyh tih blanje aku ceklat!
mak aku sume nak!
kakakaka

ieka berkata...

babe , aku blur duhh .
macammana ? ahahahahaha
gila lembab aku pagi-pagi nii

mademoiselle azieshakespeare berkata...

x ske mende neh, uhuhuh
;p

syakey berkata...

penah try maen tp malas nk pk.
sedey btol.


haha

monster la la land berkata...

azie:
har har..
mende nih tuk owg yg tade keje
ngahaha

syakey:
hee..nih namenye game mase pnjang
atau game garu pale kuat2..har har har

una berkata...

aku salu men y dam ular 2
leh x msk lam kategori sudoku?
*ttbe
haha

monster la la land berkata...

ngahahaaaa
dam ular katenyerrr
kire halal arrh yunkk
jnji game pzzle..har har har
xDD

:)

Daisypath Anniversary tickers