Selasa, Februari 03, 2009

Sushi Hand_Made

Heee... giler aku mohsan nak update. Tapi nih nak citer gak nih. Ape yang aku wat sepanjang hari Selasa tarikh 3 Februari ni. Ekceli kan... kan lam entry aku tajuk 'Takut' tu kan... kan aku de citer yang gear keter da loose tu kan... so keputusannya telah keluar pada hari ini. Kehkeh cam poyo lak ade keputusan segalee... Well... keputusannyer adelahh... mak aku tak pasan per pon... kakakaka... aku yang cam over risau... tapi taktau la sok luse kan... mane aku tau kan mak aku tuhh... bende yang da lama jadik pon die leh bangkitkan semule... hohhho... aku amatlah bersyukur yang amat! Amiin... amiin... tima kaseyh yaa... kepade yang mendoakan mak pak aku tak marah tuu... huahua... budak yang drive keter aku pon die anta mesej kate:

'adOi..sOri ah..aku tObt da nk bwk jlan kmpg..huk3'

Bole lak die gelak ekk?? Aku nak pengsan takuut... adeiyyh... aku tobat dah nak kasi kao drive kete mak aku tau tak!Wahaha. So sudaaa... tamat disitu... aku nak citer pe aku wat pade petang Selase ini. Hee...

Tadaa! Ini dier aktiviti petang aku pade hari Selasa iaitu membuat sushi... hehhehh... mak aku kan... punyer laa semangat nak buat sushi seniri afta tengok kakak tiri nyer membuat sushi... ois.. betul ker aku bahasa kakak tiri tuh? Jap-jap... kakak mak aku telah meninggal dunia... dan tempat arwah kakak mak aku tu telah diganti dengan orang baru jadi mak aku panggil die kakak tiri la kan? Hahahh... kakak tiri mak aku tu... adelah mualaf japang... jadik beliau telah membawa trend japang kedalam seluruh family kitoang... huu... home made sushi makcik aku tu kann... sangat la very the sedap wa cakap sama luu...



Huu... jadik mak aku pun nak mentry an error untuk membuatnya. Dari pagi... sampai ke petang mak and ayah aku telah keluar untuk mencari bahan membuat sushi. Well aku tak tahu mereka membeli dimana tetapi mereka balik sahaja mereka membawa sebondong barangan dari kedai. Biaser laa... korang kan kalo shopping tesco ker.. giant ker.. sure balek tuh cam banyak je kene bawak kan? Bile sampai umah lak kene susun kat lam almari kan? So gitu la cam aku... hee... mak aku beli takdela banyak mane. Barang nak wat sushi tu je. Kewangan kini sedang dijaga dengan rapi okess..


Jadi gambar diatas ini adelah bahan-bahan yang telah dicemarkan oleh tangan aku. Aku telah memegang ketam roll... feveret tuhh! Sangat very the suka sama ketam roll... hii.. ade calrose rice, rice vinegar, mayonis to sedapkan lagik, sashimi sauce untuk dip-dip kan nanti... then ade timun, then ade seaweed... haa.. tu jela... first percubaan takkan nak wat macam-macam jenis kan? Tak jadi maunyer malu kann? So better wat yang asas dier kan? Ketam roll tuh pon asas lah kan? Huhuh.


Jadik firstly to make a sushi adelah kene buat pulut die dulu. Bagi yang tak suke sushi tuh.. sok luse aku tunjok makanan len pulak... hahahh...



How to make a delicious Hand-Rolled Sushi:

1)Memula masak beras calrose tuh macam biasa cam korang masak nasi tuh... yang bedanya die adelah calrose rice dan bukan beras cap rambutan yang anda makan itu.

2)Then dah masak adelah tugas anda untuk mencampurkan calrose rice yang dah masak itu dengan 6 sudu cuka nasi atau nasi cuka atau Rice Vinegar. Papejelah korang panggil tapi yang penting cuka itu adelah untuk nasi dan bukan untuk bakar rumah orang. Heuheu.

3)Ketiganya adelah sediakan roll mat... ataupun tikar gulung... perghh... bukan tikar yang korang pijak tuh! Alaa.. tikar buluh untuk gulung sushi... ini adelah dibawah ini adelah rolling mat. Anda faham? Hahahh

4)Keempatnya adelah letakkan seaweed ataupun gaye bahasa orang jepun panggil adelah Nori sheet diatas rolling mat tu. Pastikan lipas ataupun semut ataupun pepijat ataupun pepatung tidak lalu lalang diatas rolling mat anda itu. Kalau tidak anda akan menghasilkan serangga sushi. Gahaha.

5)Kelima adelah letakkan calrose rice itu diatas kepingan seaweed/nori sheet itu. Jangan letak banyak sangat nanti anda akan menghasilkan sushi yang tebal sekaligus membuatkan rasa ketam roll itu akan tenggelam dalam nasi itu. Okey faham? ;P

6)Calrose rice itu diletakkan separuh daripada seaweed/nori sheet itu. Then letak lar ketam roll,timun,mayonis kat atas calrose rice tuh. Korang nak letak mende lain pon takpe cam daging ker... salmon ker... pape lah! Aku kan bajet kewangan jadik gune jela ketam roll kan? Bole kan?

7)Adelah anda gulung die selawa-lawanya. Percubaan pertama mungkin tak baper nak lawa kan? Jadi bile anda buat manyak kali mungkin anda akan jadik pembuat sushi yang berjaya.

Well, meh tengok mak aku gulung sushi...

Haa... seaweed yang kitoang gune tuh pecah-pecah sebab gune yang lame punye. Yang baru cam sayang nak bukak. Cehh.. poyo kan? Hehehh... gitu la carenyer...

8)Then anda hendak memotong hendaklah anda basahkan dahulu pisau anda dan mulelah memotong mengikut potongan saiz badan anda. Ngahahaha. Potonglah! Cam biase.. cam taktau lak... heheh

Hahha... dan ini adelah gamba cendawan goreng. Sedap woo... feveret gilerr 1 family... cam korang goreng udang goreng tepung... like datla aku goreng cendawan goreng... yang bedanyer adelah, udang adelah udang dan cendawan adelah cendawan... hohohDan gambar diatas ini adelah gambar saje tangkap muat. Huahua... adek aku nak jugak bukak kelapa muda die tuhh.. sebok time tu gak nak cari parang laa.. pisau laa.. gedik tol.!

Okep... tamat disitu... make pada hari ini aku makan sushi sahaja. Sedap ke hah? Sedap la dah aku and dorang-dorang buat, takkan tanak ngaku tak sedap kann? Kahkah... papehal pon aku adelah sangat malas nak tulis entry... tengok... kul 9 baru nak update. Huhuh...

Bagi yang nak try wat sushi tu gi la try eh... kat JJ ade jual sume barang dier... cume konpius jer cam ade banyak brand... and anda pastikan ianya halalon yerp.. makan bende non halal itu adelah najis. Okep?

Haa... rase-rase yang cam nak tengok orang japang wat handroll sushi secare detail sini aku kasi link. Kalau nak tengok jelaa.. aku tak heran pon kalo korang tanak tengok... hahah... aku pon tengok kat situ camne nak roll dier...

Link:How To Make Sushi Roll Professinal dan tak cam aku nih

Link:How To Roll a Sushi using Rolling Mat

13 ulasan:

wan[06] berkata...

bleh send kat epal x.. epal dok kat kluang.. dkt jew ngan umah tintin.. x cy kamuo leh tanye dia.. dia kwn epal..huhuhuhu..



tp... epal nak jgk menatang shuhu tu.. yp dlm nye epal.. bleh???

iKHMAR berkata...

Oh sama!!!!!!!!
hari ni mak aku pon goreng cendawan tepung!!! eh, betol ke bahasa nih??? SAMA SIOT...ada jodoh kiter..iHikksss. Gatai nye akuuu~ keluar plak statement lesbo aku!

Nyway,
aku xske sushi...trima kaseh. Hahhaha~

Simply ZULAIKA berkata...

wawawa
jaooooo tuuu kluangg
ti la lari-lari gi kluang anta 1 roll
huahua

nk epal lam sushi?
wawawa..sedapkahh??
ti leh try an error rsipi epal nih
mne tau sedap ern..
kikiki

Simply ZULAIKA berkata...

to imar kuhh:
wakaaka
lantak,
cendawan tepung goreng ker..
tepung goreng cendawan ker..
cendawan goreng tepung ker..
janji sukeee
kehkeh
cehhh...adee jodoh
tetibe prasan lesbo
ohh tidakkk
wakaka

aku tao ko tak ske sushi
cam geli geleman..
kehkeh
;]]]

tintin berkata...

jage2 dgn resepi nie
die ade taruk bahan yg tdk d benrkn
bhya2!!!

Simply ZULAIKA berkata...

helehhh
skati kao jekk
poyo arr
luku pale ko kang
bahahh

NADESHIKO berkata...

myaa!!~ xDDD
Aku teringin nak makan sushi..sushi..
huhu
mcm best aje ko buat sushiii!
next time ajak la aku buat sekali~
hahahaha
*buat muke tak malu! xDDD*

zulaika berkata...

bahahhh
bole jee!
jom datang umah aku
sushi aku wat tak lawa
kakakaka
ko wat sure supa dupa lawa
;DDD

amnie berkata...

cemburu giler ak ko ade family jepun...dammit!!!!!!!!!!!!XDDDDDDDD

beras calrose maner nk dpt weh?
sebenarnye first time ak dgr beras calrose tuh.. *merahmukaku*

hurm..lamer x mkn sushi..aritu ingat nk pi sushi king TAPI sian kat duet bapak ak yg dah x seberapa tuh after ak mintak beli mende ITU...muahahaha...
klo ak taw la duet dier tinggal sket lpas beli mende ITU..ak mintak pegi sushi king dulu..hahahaha...sgt keji amnie..


tp..ak tgk ko msk tuh..wat ak lapo taw x..dah x perut x isi pape agy nih!!

amnie berkata...

*dah LA perut x isi pape agy nih..*

zulaika berkata...

wakaka
aku tau ko pose
cewwwaaa
telan jela liur keyp
xpon suh laki ko blanje kt japang nuu
kihkih

zulaika berkata...

beras tuh leh dpt kt jusco derr
halah koo
sane lagik banyk brg2 cmnih aku rser
nih pon mak ak cam trgaru-garu lagik nk cari
kehkehkeh

gituu..ko cepatler kawen ngn arashi ksyangan ko tuh.
bru der drah japang siket
wuwuwu
xpe2.ti turon meru lets agogo ke sushi king!
huahuahua
xDDDD

amnie berkata...

muahahahaa...ak kire nnt kawen 5 la yer..bab arashi ade 5 member...
wah..best...senin sampai jumaat gilir2 ari sabtu n ahad ari cuti ak..
hahahahaaa.........


cni kat meru ade sushi king ker?
hahahahaa...

:)

Daisypath Anniversary tickers