Selasa, Julai 21, 2009

Latihan Khidmat Negara 3

kem kitorang keliling sume bukit.. best gile.. pagi pagi msti nmpk kabus
Dan untuk latihan fizikal waktu petang pulak kitorang ada Navigasi Kawad.. belajar baris sedia, senang diri, hormat kehadapan hormat, mara 14-1-2, buka barisan, tutup barisan... banyak lagi ahh.. yang tak reti kawad tuh dunt worry.. korang masuk je PLKN.. automatik korang akan jadi terel berkawad.. gahahahahaaa....
percayalah cakapku ini... aku yang da lebeyh 3-4 tahun tak praktik kawad pon boleh dengan jayanya memberi komitmen dalam berkawad... acewahhh.. ayat nak mantapp sajee... gahaha

Citer pasal kawad nih... best... patutnya 18hb ni ada hari terbuka.. ika terpilih and terlibat tuk kawad senyap yang ada 10bunga tuh... tapi tak jadi... hoho.. takpe aahh.. kang ade pertandingan kawad antara kompeni.. leh join.. huhuu...
Dan citer pasal kawad nih kan... pagi petang siang malam kitorang berkawad tau tak.. kalu boleh nak pi tandas tuh pon kitorang nak kawad... berjalan pun da macam robot..

Si Cassandra ngan Hajar ahh.. kitorang 3 orang masuk kawad senyap ritu.. terus automatik dalam dorm pun nak berkawad..
nak gi katil tuk tido pon siap wat 14-1-2.. gila betull... Cassandra la paling gila.. tiap kali nak gi katil Cheng mesti kawad... ngan muke kerek die tuh cam samseng... adoiyaii... tak tahan betul...

And selain aktiviti kawad kitorang ada wat TTS.. TTS maksud die Tempur Tanpa Senjata.. bes gila yang nih.. aktiviti fizikal yang paling enjoy.. lagi la yang ajar kitorang cikgu Jem.. mau pecah perut wa cakap sama lu.. banyak lompat lompat lam aktiviti nih.. sebab cikgu cakap TTS nih ada elemen taekwando sket... die da campur campur elemen elemen tuh... terus jadik fun gila... waktu cikgu bagi command KELUAR BARIS ahh paling mengong.. kitorang semua kena lompat pusing belakang sambil jerit "BUNUH!". Bapak klaka laahhh... ngahahahahaaaa

Pastu ada Sukan Kreativiti... yang ni pun best.. banyak citer pasal perpaduan, kekreatifan, kebijakan, kepandaian dan kerjasama satu pasukan...
Banyak main air..
Banyak main main... huhuhuu..


Kemudian ada latihan air.. untuk latihan air ni adalah the besttt sekali... kat kem kitorang ada 1 kolam yang mahakarya dalam... cehwaa.. takdela dalam sangat tapi bagi dorang dalam larr.. gahahaa.. sniri tanak ngaku.. lalala~Haa.. citer pasal latihan air.. kitorang memula kene duk berendam lam kolam tuh lebeyh kurang setengah jam bertujuan untuk buang segala keparanoidan dan kefobiaan terhadap air... sape yang tak tahu berenang tu lagila kene masuk lam tuh... huhuu.. mebi bebudak ramai yang kata ape ahh PLKN neh kejam sangat.. bende yang kita taknak wat.. tak suka wat kene paksa paksa lak kat sini... tapi, bila pikir pikir balik.. sebab apa PLKN wat modul modul macamni... die bukan saje saje... tapi nak ajar kite+nak latih kita jadi pandai... barula ada anjakan paradigma lam diri... wuhahahaa.. amikla ayat aku yang poyo itu... lalala~

Okey firstly tuk masuk kolam kene pakai jaket keselamatan... yang kaler oren terang tuh... Kemudian pastikan wisel engkorang berfungsi okey.. itu adelah perkara penting sekali.. kalu tak engkorang matila karang.. agaga

Secondly, pigi mandi shower dulu sebelum masuk kedalam kolam tuh... ini nak pastikan korang tak tekejut badak karang bila tetiba terpegang air kolam tuh.. huhu

Thirdly masukla lam kolam! HaHaHa... berbekalkan jaket keselamatan engkorang tuh.. die boleh menampung beratus kilogram berat badan.. so engkorang dunt worry be happy... takkan tenggelam punyelah...

And bila da masuk lam kolam tuh, siriusly kaki engkorang takkan cecah mana mana dasar kolam.. so engkorang jangan tensen+takut+cuak and jangan apa... just relax... baring atas air tu... depa tangan selebar mungkin.. kepala cecah atas air.. buka mulut seluas mungkin sebab air takkan masuk dalam telinga... then bila dah relax korang kuak la tangan tu kebelakang... karang badan korang pun akan ikut bergerak sesuka hati kemana mana... wehehee... best nak mampus men kolam nih... walupun da tersedut air kolam yang dah dihuni berbagai hidupan tuh, perasaan adelah sangat best... heehee...

Then bila dah tadek kefobiaan dalam air tuh, cikgu suh pi berkayak lak... time berkayak ni ika kayak berdua ngan Nunu... heehee... cikgu cakap kitorang pandai kayak.. wa cakap sama lu lahhh.. tengs Nunu kerane menjadi pasangan kayakku! Anda telah memberi komitmen 99.0 peratus! Wuhuhuu... time kayak ni la cikgu cikgu sume cam terase dekat jek dihati.. acewahhh... Cikgu Along, Cikgu Julia, Cikgu Ecah, Cikgu Tajul, Cikgu Izuan, Cikgu Izuan Khan, Cikgu Rahim... tenkiu ahh cikgu cikgu sume kasi kenangan paling best skali time latihan air... i will neva 4get okehh.. heehee...

Pastu ada lak elemen Tali Tinggi... Dalam aktiviti nih kitorang kene wat Flying Fox dengan Abseiling... Flying Fox ika da penah try dulu time kem peringkat kebangsaan dekat Gua Kelam, Perlis... tuk abseilling aram belum penah try lagi... heehee... so ritu cikgu Zul da wat demo tuk Abseiling... memang kewl gile laa... cikgu cakap pas cuti kang kene wat abseiling lak... so aritu wat Flying Fox je laa...

Time orientasi kem kitorang da dibawak ronda kat kawasan tali tinggi tuh. First ika skodeng tapak tali tinggi tuh terus kat otak kate tadekla tinggi mane... gahahaaa... seytan sungguh perasaanku time tuhh. Sebab kann... sebab.... time kat kem kat Perlis dulu lagi bapokk tinggi... lebeyh kurang ada lam 7 tingkat lar... yang kat Desa Rimba nih 4 tingkat jek... so tadek la tinggi sangat.. pastu litar tali die tak panjang cam kat Perlis tuh... yang dekat Perlis tuh, da la tinggi gila.. pastu kat tengah ada lak kolam air... lagi seram na mampus... wahahaabende alah yang lam bulatan kat atas tuh adelah menara flying fox yang tak baper nak tinggi berbanding kat kem Princess Heliza.. kut.. sane yang tertinggi kut.. wehehe

Untuk aktiviti flying fox nih okey okey jek.. tadekla cuak+takut sangat.. sebab dulu penah buat... jadi segala ketakutan dan kefobiaan pada tempat tinggi tuh da dikumpul pada waktu first time wat flying fox dulu... heehee... dulu dulu siap bersyahadah+selawat segala... tapi yang ini relax cool bajet belagak tadek perasaan... wahahaaa... belagak adalah makanan utamaku...

Ika malas nak jadik antara yang terawal pegi wat flying fox, so ika.. Nunu ngan Hajar duk kat tepi skodeng budak2 Delta pasang helmet, gloves, harness, ngan bende alah yang sarung kat badan tuh... yela dorang cakap pegi 10 orang dulu... yang depan da pegi dulu so kitorang tunggu turn laa.. heehee..

Cikgu Zul satu taman tuh da duk kasi warning ngan mata die... 'Ko wat cam cilabai siap ko..'
Agaga.. konon2nya tu la ayat cikgu kot tapi tak tekeluar kat mulut.. kahkahkah.. skati aku jek wat andaian sebegitu...

Wahaaa... at last tiba turn ika.. ngah pasang segala equipment tuh la cikgu Zul cakap..

' 1 taman dengan aku... kalu wat cam cilabai, kau pump 30 kat sini karang..'

Wahahaa.. aku tau cikgu gurau jek tuhh.. cikgu memang ske wat lawak time orang ngah darurat camtuh... hiahiaa..
Pastu da siap pakai.. da nek kat atas tuh cikgu bole lak jerit jerit cakap..

' Suara kau tak kluar Zulaika siap kau.. satu taman tak satu taman.. kene debik jugak dengan aku..'
' Cikgu, saya sakit tekak cikgu.. suara takde cikgu..'
'Ahh... cikgu tak kira.. suara kau cikgu tak dengar.. siap kau.. pump 30 karang..'


Aku pakat gelak sorang sorang kat situ.. saje nak sedapkan ati padahal cuak gile...

Wahaaaa... ngokngekk... da la time tu Tuan Komandan kem ada kat situ... ngan topi baseball+cemin mata hitam die... terus die pandang atas menengok... da menengok tuh die terus cakap cakap ngan cikgu Zul tuh.. pastu cikgu Zul tunjuk lak kat aku... gilaan betul... aku pon pakat senyum lebar gila kat komandan nuh... wahah

Lepas sesi tunjuk menunjuk tangan tuh ar ika nampak tuan komandan tuh terus naik atas. Bila time turn ika terus dia tanya :
'You 1 taman dengan cikgu Zul ya? Taman mana?'
' Yayaya... saya duduk Taman Bunga Raya, tuan.'

' Buat elok elok okey.. tada masalah.. cuma tinggi saja.. suara you kena kuat okey.. biar cikgu yang duduk dekat sana dengar suara you..'

Aiyyaa! Okey tuan.. akanku laksanakan ia walupun suara da macam katak kering da nih... sirius wehh.. time nih memang tadek suaraa... terjangkit batuk+sakit tekak ngan Yaya.. adohhh...

Pas cikgu Tajul pasang tali harness kat badan ika.. terus ika bagi laporan.. wehehe.. bagi laporan dengan sekuat suara yang ader...

- Saya.. wirawati Zulaika binti Ibrahim dari Kompeni Delta meminta kebenaran untuk turun, tuan! -

Sehabis suara jerit.. wahahh.. hamek kau.. dorang kat bawah leh lak kate suara ika paling kuat time lapor tuk flying fox.. leh dengar dari bawah.. gagaga... cikgu Zul terdiam jek.. ngahahaaa

Then cikgu Tajul terus turunkan ika then tunjuk thumbs up sambil tanya ika da ready ke belum..
So i am ready sir! Gahahaaa... then cikgu pun lepaskan tali tu... best gila wehhh...

Dah sampai kat bawah tu kene lak lapor tuk tanda da selamat sampai.. time tu cikgu Fiza kut yang jaga.. haaa... yupyup...sampai kat die terus dalam kedudukan baris sedia dengan konfidennya cakap kat cikgu :

'Cikgu, saya nak melapor.. ni nama saya..'[sambil tuding ibu jari kat nama sniri..]

Cikgu Fiza ngan sorang staff laki tuh terus pandang ika ngan mata bolatnyer...

' Amboi kau.. lapor sesenang macamtu ye... kau pegi amik pump 3.'

Adoih.. blur nak mampus time tuh... si staff tuh da gelak gelak guling guling sambil cakap :

' Hai wirawati oi.. kau nak lapor guna bahase siam hape.. hahaaa..'

Mengong punye staff... 2-3 kali die ulang ayat die tuh sampai cikgu cikgu yang duty sambut budak+jaga tali kat depan tuh+budak2 Delta[Amir ustad+Shah Bulat] leh gelak gelak sama.. adoihhh..

Aku yang blur ni pun terus pegang telinga ketuk ketampi tiga kali.. pastu cikgu pun :

'Hehei hei! Awak buat apa tu?'

'Saya pump 3 la cikgu.. cikgu yang suruh..'

Cikgu gelak gelak dengan penuh kelakarannya.. cisss

'Eh eh.. pusing pusing.. hadap cikgu Rahim ngan Cikgu Izuan depan tu.. pusing cepat... awak buat penuh semangat dengan lontaran suara.. ingat.. lontaran suara okey..'

'Lontaran apa cikgu? Buat apa ni? Jerit ke pump?'


Cikgu ngan staff pakat gelak gelak... adoihhh cekgu oiik... sukati jek nak buli aku yang tak berdosa nihh.. wuaahh...

'Saya kata awak pump 3... bilang pump awak tu dengan lontaran suaranya sekali..'

Ika pon..
'Ohh.. okey okey..'

Time bilang pump tuh arh bapak jerit punye kuat disebabkan sukahati dengar cikgu+staff tuh gelak.. da abis pump tuh terus cakap terima kasih kat cikgu dalam nada yang sama..
Cikgu ngan staff tuh siap kata :
'Amboi wirawati.. macam marah saya nampak...'

'Takde cikgu.. lontaran suara cikgu..'


Ika nak tegelak time jawab tuh.. ngahahaaa... cikgu Izuan+Cikgu Rahim+Amir dah gelak gelak kat tempat duty dorang tuh.. wahahh.. boleh engkorang gelakkan aku yerrr.. cess!

Da siap melapor ngan tandatangan tuh terus balik kat tempat asal balik.. dorang sume tepuk tepuk tangan.. hahakk.. best best! :D

Cikgu Zul pandang puas hati sambil cakap :

' Haaa.. kate ko takde suara.. kuat jek suara ko tadi..'

Gahahaa... betolla aku tadek suara..
'Cikgu, saya memang tadek suara.. tadi tuh terpaksa.. dah cikgu paksa saya'

Cikgu Zul gelak jek.. wahahh.. siriusly memang fun wat flying fox.. seronok seronok.. iffa ngan cassandra siap wat 2 kali.. hehehee..

Lepas tali tinggi ada lak elemen Ikhtiar Hidup antaranya pertolongan cemas, nak balut balut guna kain anduh tu kalu terjadinya patah tangan, kraf hutan.. pasang pasang khemah, masak nasi lam buluh... cara guna kompas dalam hutan dan guna kaedah backbearing la.. pe laa.. itu laa.. ini laa..

Best weh.. sape yang menolak tuk tanak pegi tuh memang rugi lar.. memangla kat sana cam strict sikit.. rokok sume takleh nak bawak.. handphone sabtu ahad je leh guna.. tapi memang best gila.. cikgu cikgu sporting.. kawad best.. even kalu engkorang tensen ngan segala peraturan kem.. time kawad ni lah korang leh lepas tensen.. contoh time nak wat kekanan lurus tuh kene bilang masa 1-2 pandang kanan angkat tangan sedia lepastu 1-2 angkat kaki kanan ngan kiri... time tuhla kitorang nih bebudak Delta pakat jerit bilang masa kuat kuat... lepas segale ketensenan... pastu kalu tensen kat dorm leh lak nyanyi cam orang gila mati laki...

Melalak nyanyi lagu Mega, Rahmat, segala lagu jiwang karat leleh kitorang nyanyi... nih si Hajar ngan Zira sume ni la punye pasal.. dorang duk asyik melayan lagu camtuh sampai 1 dorm terikut ikut... gahahaaa... dalam bilik air pon nyanyi.. segala bapak lagu Yuna kitorang layan.. Dijah ngan Iffa la taiko lagu.. dorang suare sedap... haiyhh melayan lagu pon sedaplaa.. hahaaa...

Papehal, pas cuti nih ika ada lebih kurang 6 minggu lagi kat sana kemudian abisla... rase cam 6 minggu tu kejap jee.. adehh.. cam nak duk kat kem terus jek... makan masyuk.. member masyuk.. cikgu masyuk.. tempat kutuk orang pon masyuk... gahahaaa..

1 ulasan:

♥ sOFIa ♥ berkata...

wah rindu nak main flying fox lagi..
sukaa :)

:)

Daisypath Anniversary tickers