Rabu, Mac 20, 2013

Mahasiswi Ijazah Sarjana Muda Fotomedia Kreatif

Bismillahirahmanirrahim... assalamualaikum semuaaa :D
First of all, I would like to thanks... and bersyukurr sangat2 kepada Allah yang satu... terima kasih ya Allah...
atas nikmat yang telah engkau berikan/salurkan/kurniakan kepada aku untuk tahun 2013 ini...

betul mak cakap... kurniaan 2013! aku banyak tersenyum gembira diatas nikmat2 disisiku... 
Nikmat persahabatan, nikmat kerja, nikmat keluarga, nikmat wang ringgit... alhamdulillah.. aku bersyukur sekali....
Hmm.. last update since aku kerja dibawah Shafiq.. banyak yg aku dah belajar..
sumpah Shafiq is a very good teacher dan dia sangat disiplin..

lebih2 lagi kalau melibatkan kerja... dia adalah sangat STRICT okay ! *sgt serius tak bekedip mata pun*
yes i do agree.. first belajar dengan dia.. aku adalah sangat tak faham.. kenapa mesti macamni kenapa mesti macamtu? Apahal ekk kene buat tu lakk ... adoi... dan waktu tu aku paling kabut paling pening paling rasa nak quit
but.. NOOO! takkan semudah itu ikaaaaa....
jyeahhh berkat doa mak, ibu dan sekian sekian sekiannn..
aku tetap teruskan kerja aku..
sebab aku fikir2 dalam hati... this should be good if i stay...
and yes.. memang betul.. its good..
Shafiq well-trained me...
macamana nak shooting dgn disiplin..
macamana nak kejar moment tu walaupun kau ni dalam keadaan yg serba cacat dan tak ada equiptment sekalipun...
macamana nak bahagi kerja in partner
macamana lepas shoot kau kene automatically backup semua kerja2 kau sekurang nya dua kali backup...
macamana kau nak susun file/label file/letak folder untuk customer kau...
macamana kau nak edit gambar dari RAW ke jpeg..
macamana flow kerja kau...
macamana kau buat custom album..
macamana kau burn cd lepas kau dah edit semua
macamana kau nak berani delete gambar walaupun sayang gila kau rasa gmbar tu..
macamana kau nak resize gmbar dan etc..
sumpah bnyk...


Even waktu shooting pun Shafiq was my very great mentor...
dia yg ajar aku nak move forward.. how to talk with clients.. how to treat people... how to attract people untuk lihat kamera kita.. how to approach everybody.. how to communicate...

sumpah banyak gila...
and till now aku praktikalkan walaupun aku shooting dimanapun..
dan dalam hati aku terselit rasa senang hati sebab tunjuk ajar Shafiq selama ni bukanlah sia-sia.
aku jadi makin yakin dengan customer aku...
dan aku yakin untuk melangkah lebih jauh...
thank you Shafiq! you inspireeee me a lot...
and i will never ever forgot semua hal yang berlaku di istana negara... being a part of media...
got special attention in the hall...

and yes im proud with myself..
syukur alhamdulillah aku diberi peluang ini...
and thanks korang untuk semua yang cantik2 ni.. hehe.. i love all of you... :D
 Michael who always make me laugh.. haha..
 Moment at Broga

 Kak Uji yang palingggg sekali banyak mempengaruhi cara bekerja aku sekarang... haha cara tak yah nak kabutt sgtt.. takyah nk kelam sgt.. takyah nk blur sgt.. dia partner editing aku yg palinggg bnyk nasihat aku..
 Adrian yang acah2 most cute boy in the shop... big brother yg banyak jugak aku duk cari gaduh tak berenti renti cari gaduh tease each other and yeah all of the 'teaser2' tu la yg buat akuuuu rindu suasana dekat kedai.. haha thanks brader :P
Kak Nadia, kakak yang paling mengong.. suka sangat sakat die gelak2 ngn dia and yeahhh makannnnnnnn dengan diaaaa... diet akuuuu tak akannn berjalan selagi adanyaa dia.. bahahaha
and this is Dayana... one of the staffff yg gileee sengal rase nak lempanggg.. wakakakaka
dok ngn die asek dapat dibelanjee makannn jekk.. wakakakaka














And yeah kalau boleh aku nak letak lagi banyak gmbaqqq sebenarnyeee.. bahahaha

And okay so itu cerita berbulan2 yang lepas.. everything seems to be past tense... but still...
ada dalam otak haku ini.. hihik

Now im fully student of Bachelor Degree in Creative Photomedia at UiTM Puncak Alammmm....
further study in photography with hope aku akan lebih faham term2 photography dengan lebih mendalam...
ahakss....
belajaqqq di area waktu kecik2 dulu,,,
sangat2 reminds me of the past...
jyeahhh..
and this is my subject for this semester... banyak annn..
burrr.. *muntah hijau...

BAHAHAAA...
well yeah goodluck for meeeee then!
hopefully aku dapat ANC untuk degree niii.. aminnnn
hope sangat2!
semoga Allah perkenankan doaku dan harapanku nan satu ini...
bubur peneman setia.. kata nak kurus annn.. wakakakaka :P


jadual kelas dok tuka2... sengalll

And ok bye! HAHA

19 ulasan:

Engku Hanan berkata...

Thanks kak ika sbb bagi sdikit info.
Saya bakal junior kak ika yg akan masuk 1/9/2013 ni.
Harap kak ika dapat beri tunjuk ajar :)

ninanabilla berkata...

cik ika... sya ada byk nk tya hal ni.. harap cik ika dapat membantu sya

Syamim Mim berkata...

Tlg add wechat saya "camiesyamim". Bnyk sgt pkara sy nk tahu. Hope add =)

story.my berkata...

Kak ika, saya baru nak temuduga sabtu ni (24/05/2014) Nak tanya, arabic language tu boleh tukar tak?

kyra ^^ [ che'cinta ] berkata...

hyeee... same la kite sekarang.. saye pon baru je masuk in degree of photomedia creative at PALAM.. hikhikhik.. teringin sngt nk belajar dgn awk :).. can we ?

aswa leyla berkata...

tak tahu la akak bace tak ni . kalau bace bleh tak email sye, aswaleyla@gmail.com . nak tanye pasal kos ni macam mane .

Tanpa Nama berkata...

salam, sorry ika, nk tnyer course ni time interview ade ujian melukis jgk tk? hope dpt rply, thnks... - email: arsyad.abdrahman@live.com

Emillia Arifin berkata...

mohon pencerahan.. bagaimana temuduga utk kos nie.. saya ambik kos nie first choice.. tlg balas kat email saya emilliaarifin@yahoo.com.. thanks

crazy monster berkata...

salam. nk tny la. mcm mna interview untuk kos ni.. ape yg slalu tny masa interview.> harap dpt membentu. 20/12 ni nk interview.. gementar..time kasih

saleha berkata...

Salam sis. Sy nak apply kos ni utk 2.intake feb 2016. So sy nak tahu kos ni memerlukan kemahiran melukis ke?

Hapiz Apiz berkata...

assalamualikum
kak ika susah x kos fotomedia ni?

SITI SORFIENA SYASHA berkata...

hai senior

iamhudhud berkata...

kak ikaaaaaa!!!! Assalamualaikum......best kerja dengan En Shafiq kan... skrg hud dah last year AD247...hehehehe

Ikaa berkata...

Huddddd! Waalaikumsalammm! Wehhhh camne lehh jmpaaa blog niii

Ikaa berkata...

Haiiii! Student photo gk yeee... lama gilaa xmasuk blogg ni bru nk tgkk... sorii

Ikaa berkata...

Waalaikumsalam..Haiiii! Student photo gk yeee... lama gilaa xmasuk blogg ni bru nk tgkk... sorii dah nak masuk 2tahun daa

Ikaa berkata...

Waalaikumsalam! Haiiii! Student photo gk yeee... lama gilaa xmasuk blogg ni bru nk tgkk... sorii da bape tahun dahhh awak pun mesti da masuk

Ikaa berkata...

Haiiii engku hanan!! Student photo gk yeee... lama gila da xmasuk blogg ni bru nk tgkk... sorii da bnyk tahun da ni bru tgk post2 lamaaa. Maafff. Semoga suksesss

Najihah Liyana berkata...

Salam kak . Boleh saya tau berbaloi tak ambil jurusan ni. Saya nak ambil , tetapi ramai mengatakan tidak patut ambil

:)

Daisypath Anniversary tickers