Isnin, Julai 20, 2009

Latihan Khidmat Negara 1

Okey mari celita pasal PLKN... cos ika memang malas mau celita pasai mende laen selain PLKN yang fun gila.. wahaha...

16hb Jun : Berkumpul dekat Stadium Hoki Sultan Azlan Align CenterShah - Pendaftaran - Naik Bas - Bertolak pegi Kem Desa Rimba, Kuala Kangsar

Ahaha, bes gila weh time mula mula dulu tu.. ika betolak dari Stadium Hoki Sultan Azlan Shah, Ipoh dalam pukul 3 camtu then sampai dekat tapak kem pukul 4.30petang. Dalam bas time tu tak ramai sangat budak... Yaya, Priya, sorang budak cina dengan 4 orang pelatih lelaki. Yang iring bas kitorang tu cikgu fizikal kitorang, Cikgu Jem..

Then sampai sampai je dekat kem tu terus turunkan beg then pegi daftar dekat dewan makan. Gila bapak panas la wa cakap sama lu... rimas gila.. da la kawasan kem tu cam kering+gersang gila.. wuhuhu

Sampai je dekat dewan makan tu, letak la beg yang serupa bapak punye besar sebab cikgu yang suruh letak kat situ.. time tu ika nampak ade cikgu Rahim, cikgu Tajul, Cikgu Zul, lagi ramai staff jururawat segala.. ngan ustazah sume ade... heehee

Ika dimasukkan dalam kompeni Charlie. Dia ada 4 kompeni ekceli, Alpha;Bravo;Charlie ngan Delta. Da rezeki kut nak masuk Charlie... so masukla Charlie.. dorm lak.. dorm Mawar. Before naik dorm kene spotcheck beg dulu mane tau terbawak bom ke.. nuklear ke.. kapak ke.. parang ke..

Tapi time spotcheck beg tu ahh paling kecoh nak mampus... cikgu kompeni Charlie; Cikgu Tajul ngan Cikgu Fiza rasenye.. haa.. dorang yang cek beg ika tuh.. gila bapak nak angkat beg tarik tuh nek atas meja bukan main susahnyee.. sampai cikgu cikgu perli kate macam nak duk setahun kat cni.. gahahaaa... semangat wehhhh

Barang barang takde la yang dirampas ke ape.. cuma ika ade bawak 1 seluar askar.. cikgu kate jangan pakai or seluar tu cikgu rampas kang.. hehe.. bab itu no hal laa..

Yang jadi halnye bila cikgu Tajul tau yang ika ni duk kat Taman Bunga Raya.. punyelaaaa bising gila dewan makan tuhhh... terus dia jerit kat cikgu Zul yang ika ni orang taman die... adoyaii... Cikgu Zul rupenye duk kat Jalan 10... perghhhhh... tak sangka betul...
Dia pun pakat jegil mata tengok ika yang da tekulat kulat cam kulat air nih.. wahahahaa... kejam betul.. tapi best arrr.. awal awal da disambut ngan mesree camtuh.. hahak

Then tarik beg naik ke kediaman wirawati, amik cadar, selimut dengan sarung bantal dekat bilik rehat then terus pergi dorm Mawar... kat Dorm Mawar time tu bising+meriah ngan orang borak borak.. ika masuk je sume toleh pandang pintu.. huhu.. time tu Zira ade,Azie, Amoi, Joey,Sherry, Zura, budak budak Klantan sume..

Esoknya 17hb Jun, budak budak dari KL ngan Selangor lak sampai... makin penuh dorm kitorang ngan budak budak baru...
Bila bilangan pelatih da bertambah tu.. jurulatih pun terus kata nak rombak balik kompeni kitorang... adusss... time ni memang kitorang memberontak gila..
Da elok elok dapat kompeni 1 kepala tetiba kene rombak.. da elok elok kenal member sehati sejiwa tetibe kene pisah lak.. memang kambing betul perasaan time tuh..
Waaaahahaa...


Time pemilihan balik tu kitorang sume kene kumpul balik ikut negeri masing masing.. masing masing wat muke tau tak... tanak tuka kompeni... tapi ape leh wat.. da tu peraturan die.. kene la ikut.. hahaa

Then lastly ika dimasukkan dalam kompeni Delta.. kompeni Cikgu Zul yang 1 taman tuh.. wuahhh.. memang sesaje jek nak letak Ika 1 kompeni ngan die.. huhuuu...
Memang kaciwa laa time tuka dorm+kompeni tuh.. kene pisah ngan Zura, dak dak Klate.. si Ijah cipok tu.. pastu kene kemas baju balik.. cadar kene tarik balik tuka masuk dorm lain.. adoiyai..

Tapi takpe.. itu adelah sume dugaan yang tuhan kasi.. wahahaa.. ayat tak leh blah langsong.. rase nak sepak sepak... lalala~

Dalam kompeni Delta nih sume budak ade.. Klate, Slangor, Perak, KL.. majoriti Klate kut.. sebab orang Klate ramai yang datang sampai 3 bas sekali... huhuu..
Dalam kompeni Delta nih Ika sekali dengan Sofea;IC Squad kitorang, Cassandra selaku 1 balak.. penolong IC Squad.. Fatihah, Hajar, Zira, Priya, Nora, Iffa, V.K, Ustazah, Mira, Natalie, Dija, Ida, Aini, Nunu, Lai, Cheng, Comel, Alin, Fiza, Sanggetha, Suba, Aje, tah ramai la lagi.. 31 orang sumenye..ni Natalie.. gimnas lam kompeni kitorang.. suke menari.. makan biskut.. hehehe..

Cerita pasal pentadbiran dalam kem tu.. penghulu kitorang yang pegang jawatan 4 balak[besar woh tanggungjawab die kene kawal kitorang 304 budak budak nih] adalah Roslan.. kitorang panggil Lan jek.. then jawatan penolong 4 balak iaitu 3 balak adalah si Jeleber Mohd Shahrul dengan Sakinah.. okeyla.. everything is okey.. wehehe.. selepas 3 balak ada jawatan 2 balak dengan 1 balak.. kiranya ketua dan penolong setiap kompeni lar.. tuk kompeni Delta, Yaya jadi 2 balak & Cassandra 1 balak..nih si Cassandra 1 balak kitorang.. penolong kompeni.. seorang yang kuat makan.. suke wat riak muke macam sotong kurita.. boleh lentur badan sesuka hati die jek..

Cikgu cikgu kat cni semua okey okey.. kalu diorang garang+denda orang tak pasal pasal tu bukan sebab saje saje nak release tensen.. tapi ade sebabnye... kitorang wat hal+tak ikut arahan memang dapat habuan lar.. tapi adat dalam PLKN nih.. sorang buat hal.. semua kene sekali..ni Nurul Maulida binti Yusoff.. 1-1 nya budak Klate yang bila cakap ngan orang len die guna slang orang biase.. wuhuhu.. latihan berkayak aritu kitorang pakai baju Polo ada nombor 3 kat blakang same same.. ika pakai kaler biru die pakai kaler itam.. sampai cikgu Zul cakap Ika dengan die cam belangkas.. pegi mana mana jek berdua.. gahahaa.. rindu gila kat budak seko neh..

Memang la nampak kejam kan? Tapi tu lah gunanya kene ada nilai bersatu padu.. kiranya kalu engkorang tanak dapat habuan dari jurulatih.. member korang ade wat salah kenela automatik tegur & betulkan kesalahan die.. kalu tak memang kenela 1 kompeni tu...

Ataupun kalau betul nak bersatu padu sangat biala 1 kompeni tuh kene sekali.. macam kitorang haritu.. tensen sangat kene tuka baju dari baju full loreng kepada baju
PT dalam masa 5 minit; masing masing da set kat otak "Wehhh.. bia ah 1 kompeni kene.. kita lambat bia kita lambat sama sama.."hahaa.. 3 budak gila.. kitorang la antara yang paling kuat gelak dalam kompeni tuh.. lawak tak lawak janji gelak.. tensen punye pasal sampai gelak pun kuat kuat.. hahahaa

Gahahaa.. memang best ahh.. sampai nak kene denda pun dah terbiasa.. lantak ahh.. denda pun denda larr.. janji hidup bahagia kat sana.. huhuhu

Untuk jurulatih pulak.. kitorang ada Ketua Jurulatih iaitu kitorang panggil KJ... KJ Suhaimi.. nampak garang tapi kelakar orangnye.. huhu.. kemudian ada barisan barisan jurulatih yang sporting sporting sume.. Cikgu Khamis, Cikgu Rahim, Cikgu Tajul, Cikgu Lan, Cikgu Husaini, Cikgu Rajen, Cikgu Munu, Cikgu Zul, Cikgu Izuan, Cikgu Hassan, Cikgu Along, Cikgu Fiza, Cikgu Ecah, Cikgu Wawa, Cikgu Julia, Cikgu Shima, Cikgu Jem yang gila lawak tahap dewa... kitorang tengah wat barisan serius tahap cipanzi nih dia bole lak wat lawak ngan muke tak bleh blah die tuh.. adoiyaiii.... bole sewel tetiap ari.. hahahhCassandra tunjuk rajin konon.. perghh

Dalam kem tuh ada terbahagi kepada 2 kumpulan jurulatih... 1 jurulatih Fizikal dengan 1 lagi jurulatih Multiskill... yang jurulatih Fizikal yang cam kat atas ika sebut tu.. tugas dorang tuk aktiviti aktiviti fizikal laa.. berkayak ke.. kembara halangan ke.. kawad ke.. tu semua tugas dorang laa..

Untuk jurulatih Multiskill lak adalah jurulatih yang bertugas untuk kelas kelas dalam kem PLKN.. kiranya macam cikgu kat sekolah la.. yang mengajar dalam kelas.. tapi berbezanya dorang tak ajar Sejarah, Matematik or Biologi.. tapi mengajar Kelas Pembinaan Diri, Kenegaraan, Integrasi.. antaranya Cikgu Din, Cikgu Shima, Cikgu Izuan Khan, Cikgu Fiza, Cikgu Eyna, Cikgu Lily, Cikgu Akma, Cikgu Che Wan.. lagi ramailaa..

Okeyla.. citer sampai sini la dulu.. banyak lagi nak citer nih.. to be continued la eh.. wuhuhu.. tunggu entri yang kedua lak dari balai Latihan Khidmat Negara.. hakhak

3 ulasan:

LuVidA^^ berkata...

huhu...ika....kuki da xde ke kt blog ni...emm....neway besh x g PLKN tu...hehehe...
ade ek..minah klate yg bole ckp cm bese...
:)

[ N ] sham berkata...

wallau, cerita besh giler!!!
sham dlu xsmpt g PLKN sbb tgn tu bru dowank nk wat lor
so yg terpilih je g
jelesx3~~

♥ sOFIa ♥ berkata...

ngee? tak pernah experience plkn ouh

:)

Daisypath Anniversary tickers